- Advertisement -
Els darrers mesos més que mai s’ha evidenciat el poder que tenen les plataformes de vídeo a la carta. En el pitjor any pel cinema en pantalla gran, les empreses que ofereixen pel·lícules i sèries per veure a casa s’han convertit en les grans protagonistes de l’audiovisual. A més cada, vegada amb més freqüència veiem com no només ‘compren’ material per col·locar-lo als seus catàlegs sinó que es llencen a produir productes propis. Si hem de fer cas a les estadístiques, actualment Netflix és la plataforma líder del mercat i per això ens hem fixat en aquesta per oferir-vos una tria de pel·lícules de direcció i producció catalanes. Quatre d’aquests deu films són produccions de Netflix o films distribuïts en exclusiva per aquesta plataforma, fet que denota que, també per la indústria catalana, el cinema passa cada cop més per empreses com aquestes. Sense més preàmbuls (i recordant que n’hi ha moltes més) us deixem amb aquesta tria. Per cert n’hi ha tres que són en llengua catalana original!
El practicante de Carles Torras (2020)
Segurament un dels films catalans més vistos de la història. Aquesta producció original de Netflix va estar al Top 3 de les més vistes de la plataforma a mig món (fet que es tradueix en milions d’espectadors).
Carles Torras posa Mario Casas al límit a ‘El practicante’
- Advertisement -
La dona il·legalde Ramon Térmens (2020)
- Advertisement -
L’última incorporació de la plataforma en llengua catalana. El film, nominat a dos Premis Gaudí critica la situació actual dels Centres d’Internament d’Estrangers a Espanya i mostra una dura però necessària revisió del racisme en ple segle XXI.
‘La dona il·legal’: el racisme d’estat al descobert
Incerta glòria d’Agustí Villaronga (2017)
Una de les poques pel·lícules en llengua catalana original a la plataforma. Va ser un dels films més premiat del 2017 i té un bon planter d’actors catalans que adapten el llibre de Joan Sales.
La crueltat humana a ‘Incerta Glòria’
Menéndez: El día del señor de Santiago Alvarado (2020)
L’actor català Juli Fàbregas es posa a la pell d’un mossèn que té uns mètodes molt particulars d’exercir exorcismes. Film en coproducció amb Mèxic que s’ha quedat Netflix en exclusiva per tot el món.
‘Menéndez’: exorcismes al límit a Netflix (amb segell català)
Boi de Jorge M. Fontana (2019)
Una òpera prima protagonitzada per Bernat Quintana amb Barcelona com a element omnipresent. Un thriller atípic que potser et va passar desapercebut duran la seva estrena l’any 2019, però que pots recuperar ara a casa.
Benvinguts a la vida d’en ‘Boi’
Gente que viene y que bah de Patricia Font (2019)
- Advertisement -
L’adaptació en cinema de la novel·la del llibre de Laura Norton serveix a Patricia Font per tramar una comèdia romàntica tenyida de drama familiar amb força presència d’actors catalans al càsting.
Patricia Font debuta amb ‘Gente que viene y bah’
Te quiero imbécil de Laura Maña (2020)
Quim Gutiérrez i Natalia Tena encapçalen el repartiment d’aquesta comèdia on les noves tecnologies i tenen un paper molt important. Per riure, però també per reflexionar.
Lligar al segle XXI a ‘Te quiero, imbécil’
Hogar dels germans Pastor (2020)
Una nova producció de Netflix amb pedigrí català. Els germans Pastor teixeixen una teranyina de mal rotllo amb Javier Gutiérrez i Mario Casas. Pels amants del suspens i els personatges foscs.
Psicopaties del capital
Durante la tormenta d’Oriol Paulo (2018)
Després de l’èxit de Contratiempo, aquest director català fa un salt a la ciència-ficció amb un film d’atmosfera negre on el passat i el futur no són el que semblen.
El temps s’altera ‘Durante la tormenta’
Elisa y Marcela d’Isabel Coixet (2018)
Una altra producció original de Netflix que retrata una història d’amor lèsbic a principis del segle XX. La primera incursió de la directora catalana més internacional en el món de les plataformes.
Coixet explora l’amor lèsbic a ‘Elisa y Marcela’
Saga REC de Jaume Balagueró i Paco Plaza
L’antologia que va revolucionar el cinema europeu de zombis. Un clàssic que fins i tot va tenir remake als Estats Units i que va marcar un abans i un després en el terror català. Saga de referència ideal per una marató de crispetes càmera en mà.
La propera pell d’Isa Campo i Isaki Lacuesta (2016)
Un dels films d’autor més cèlebres del 2016 que es va endur el Gaudí a la Millor Pel·lícula aquell any. A mig camí entre el thriller i el drama familiar és un dels films de collita catalana més originals (i inquietants) dels darrers anys.
- Advertisement -